SOURCE: International Diabetes Federation (IDF)

International Diabetes Federation (IDF)

November 14, 2012 02:00 ET

Opkomend Tij van Diabetes in Europa Versterkt Noodzaak van Preventie en Educatie

BRUSSELS, BELGIUM--(Marketwire - Nov 14, 2012) - Nieuwe schattingen geven aan dat 55 miljoen van de Europese volwassen populatie diabetes zal hebben tegen het einde van 2012, in vergelijking met 53 miljoen vorig jaar. De cijfers, die vandaag zijn vrijgegeven door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) om de Wereld Diabetes Dag 2012 te markeren, geven ook aan dat minstens 21,2 miljoen mensen in Europa de diagnose nog moeten krijgen.

De toenemende hoeveelheid in Europa benadrukt de noodzaak van betere preventie en educatie. Kosteneffectieve strategieën bestaan en zouden honderden miljoenen euro’s per jaar kunnen besparen. Toch zijn sterke politieke inzet en concrete acties nog steeds hard nodig.

“Diabetes preventie blijft dramatisch ondergefinancierd en slecht erkend. De slepende economische crisis verergerd deze problemen alleen maar”, zegt Joao Nabais, President van de Europese Regio van de Internationale Diabetes Federatie (IDF Europa). “In moeilijke economische tijden zouden Europese overheden niet moeten kiezen voor beleid dat de gezondheid en het welzijn van hun bevolking in gevaar brengt voor financiële winst op de kort termijn.”

De Russische Federatie heeft met 12,7 miljoen het grootste aantal gevallen van diabetes in Europa, gevolgd door Duitsland en Italië. In Europa wordt één derde van het totale bedrag dat wereldwijd wordt uitgegeven aan diabeteszorg besteed.

Het vrijgeven van deze cijfers versterkt de toewijding van IDF Europa’s toewijding om te strijden voor een directe en goede uitwerking van het Actieplan van de WHO voor de uitvoering van de Europese Strategie voor Preventie en Bestrijding. IDF Europa doet ook een beroep op de Europese Commissie om een sterke strategie te leveren voor preventie en beheer van diabetes en chronische ziekten door gebruik te maken van het EU Reflectie Proces van Chronische Ziekten.

De Europese cijfers geven een schokkende toename van diabetes weer op een globaal niveau. Het aantal mensen dat wereldwijd leeft met diabetes in 2012 is gestegen naar 371 miljoen, vergeleken met 366 miljoen in 2011. “In elk land en in elke samenleving wereldwijd verliezen we de strijd tegen deze wrede en dodelijke ziekte,” zei Jean Claude Mbanya, President van de Internationale Diabetes Federatie (IDF).

“Op Wereld Diabetes dag willen we de mensen bewust maken dat deze ziekte onder controle gehouden kan worden en, in sommige gevallen, kan worden voorkomen. Toegenomen toegang tot essentiële educatie en gezondere keuzes op het gebied van levensstijl zijn cruciaal als we beginnen op de lange weg naar het verslaan van deze epidemie.”

“Miljoenen mensen sterven aan diabetes in hun meest productieve jaren” voegde Ann Keeling, CEO van IDF toe. “De stabiliteit van de samenlevingen wordt bedreigd en grote economische en politieke lasten worden opgelegd aan landen en gemeenschappen. Deze ziekte blijft echter gemarginaliseerd op de wereldwijde agenda voor gezondheid en ontwikkeling en heeft veel te weinig middelen.”

Er wordt gehoopt dat campagnes zoals de Wereld Diabetes Dag van vandaag zullen doorgaan met het naar voren brengen van de stemmen van mensen met diabetes en alle belanghebbenden zal aanmoedigen om over te gaan van voorspraak op actie op een Europese en wereldwijde schaal.

Kijk voor meer informatie over specifieke gegevens van een land of regio naar de bijgevoegde Atlas Kaart, of kijk op de website http://www.idf.org/diabetesatlas/.

Over Wereld Diabetes Dag

Wereld Diabetes Dag (WDD) wordt elk jaar gevierd op 1 november. De Wereld Diabetes Dag campagne wordt geleid door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en zijn aangesloten verenigingen. Het betrekt miljoenen mensen wereldwijd in diabetes voorspraak en bewustmaking. Wereld Diabetes Dag werd opgericht in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie en de Wereld Gezondheidorganisatie als een reactie op de groeiende bezorgdheid over de escalerende bedreiging voor de gezondheid die diabetes nu vormt. Wereld Diabetes Dag werd een officiële Verenigde Naties Dag in 2007 toen de Verenigde Naties Resolutie 61/225 passeerde. De campagne richt de aandacht op problemen van het allergrootste belang voor de wereld van diabetes en houdt diabetes sterk vast in het midden van de openbare belangstelling. Dit jaar wordt het vierde deel van een vijfjarige campagne uitgevoerd, waarbij de groeiende noodzaak van educatie over diabetes en preventieprogramma’s aan bod komen.

www.worlddiabetesday.org

Over de Internationale Diabetes Federatie (IDF)

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) is een overkoepelende organisatie over 200 nationale diabetes associaties in meer dan 160 landen. Het vertegenwoordigt de belangen van het groeiende aantal mensen met diabetes en de mensen die het risico lopen. De Federatie leidt de globale diabetesgemeenschap al sinds 1950. IDF's missie is om zorg, preventie en een behandeling van diabetes wereldwijd te bevorderen. www.idf.org

Voor meer informatie over de Diabetes Atlas 5e editie, 2012 bijwerkingen en landelijke/regionale factsheets: http://www.idf.org/diabetesatlas/.

Volg ons op Twitter: www.twitter.com/wdd

Wordt fan op Facebook: http://tinyurl.com/39c6ojs

Bekijk onze video’s op YouTube: http://www.youtube.com/user/WorldDiabetesDay

Contact Information • Contacten:
  Voor verdere vragen en interviews kunt u contact opnemen met:
  International Diabetes Federation
  Sara Webber, PR Coördinator
  +32 2 543 16 39/+32 496 12 94 70
  Sara.webber@idf.org
  www.idf.org